F.A.Q.

Hebt u een vraag over ons vuurwerk verkooppunt PyroDiscounter?

Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 06-810 445 81

Uiteraard zijn wij ook per e-mail bereikbaar: info@dutchdragonfireworks.com

Meest gestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op via e-mail

Verplichte Vuurwerkbril

De Overheid heeft besloten dat vanaf volgend jaar (2019) bij elke bestelling verplicht een vuurwerkbril moet zitten. In samenwerking met de Branchevereniging gaan veel winkeliers er dit jaar al voor zorgen dat er een vuurwerkbril op hun kosten toegevoegd zal worden aan iedere bestelling. Als je de afgelopen jaren bij ons hebt besteld veranderd er eigenlijk niets op dat gebied, wij stoppen immers al jarenlang een gratis vuurwerkbril en aansteeklont op onze kosten bij iedere bestelling.

 

Verplichte Pijlenstandaard

Een ander besluit heeft te maken met de verkoop en afsteken van vuurpijlen. Anders dan met de Verplichte Vuurwerkbril is dit jaar (2018) de wetgeving aangepast. De overheid eist dat bij iedere bestelling waar een pijlartikel in zit verplicht een veilige Lanceerbasis, ook wel Afsteekinstallatie of Pijlenstandaard genoemd, mee verkocht dient te worden. Dat betekent in de basis dat de besteller verplicht is om een Pijlenstandaard aan te schaffen. De winkelier krijgt de verantwoordelijkheid om hierop toe te zien. Inmiddels is ook bekend gemaakt dat als je bij het afhalen aan kunt tonen dat je er al één hebt, je er niet nog één aan hoeft te schaffen. Vergeet deze dan niet mee te nemen bij het afhalen. Bestel je een pijlenpakket, losse vuurpijl of een pakket waar 1 of meerdere pijlen in zit? Dan wordt er automatisch tegen kostprijs een degelijke goedgekeurde pijlenstandaard meegeleverd.

 

Afsteken

De grootste en belangrijkste aanpassing heeft te maken met het afsteken van vuurwerk. Dat mag alleen nog op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Overdag knallen mag dus officieel niet meer. Doe je dit wel dan riskeer je een bekeuring en dus een boete van de politie. Omdat we allemaal nog zo lang mogelijk van onze favoriete hobby willen genieten, adviseren we iedereen om je er zoveel mogelijk aan te houden en dus niet vóór 18.00 uur op Oudejaarsdag af te steken. Enige uitzondering op deze aangepaste afsteektijden is het afsteken van CAT.1 Vuurwerk, dat mag ook op 31 december overdag afgestoken worden!!

 

CAT.1 Vuurwerk

Het is in Nederland toegestaan om het hele jaar door vuurwerk te kopen en af te steken mits het CAT.1 Vuurwerk betreft en je anderen niet tot overlast bent bij het afsteken. CAT.1 Vuurwerk kenden we voorheen als Fop- en Schertsvuurwerk, ook wel Kindervuurwerk genoemd, alleen is er aan deze categorie ook een aantal kleine vuurwerkartikelen toegevoegd zoals grondbloemen, kleine fonteinen en knetterlinten. Onze winkel ligt inmiddels vol met CAT.1 vuurwerk, je bent van harte welkom.

 

CAT.1 Vuurwerk kopen en afsteken

Op de verpakking moet een duidelijke vermelding staan dat het CAT.1 Vuurwerk betreft. Tevens staat de minimum leeftijd vermeld. Een gedeelte van het CAT.1 Vuurwerk is vanaf 12 jaar te verkrijgen en af te steken, de rest vanaf 16 jaar. CAT.1 Vuurwerk mag zoals hierboven aangegeven het hele jaar door worden afgestoken mits je een ander niet tot overlast bent. Op de website www.vraaghetdepolitie.nl vind je meer informatie over het kopen en afsteken van CAT.1 Vuurwerk, onder andere hier: Hoe herken ik de categorie vuurwerk?, hier: Mag je Kindervuurwerk het hele jaar overal afsteken? en hier: Hoe oud moet je zijn om kindervuurwerk of CAT.1 Vuurwerk te kopen?

 

Veiligheid

Pyro Discounter verkoopt alleen door de Nederlandse Overheid goedgekeurd consumentenvuurwerk. Al ons vuurwerk voldoet aan de hoogste eisen en is voorzien van het benodigde CE-keurmerk. Lees voor het afsteken altijd de veiligheidsinstructies die op het artikel staan. Steek het vuurwerk veilig af bijv. met een vuurwerkklem en pijlenstandaard, op voldoende afstand, met een veiligheidslont en draag daarbij een vuurwerkbril. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de toeschouwers!!

 

Maximum gewicht per persoon

De maximale hoeveelheid vuurwerk die mag worden meegegeven is gelijk gebleven. De officiële wettelijke regel luidt: per keer mag er maximaal 25KG bruto gewicht per persoon worden meegenomen bij het afhalen. Heb je een grotere bestelling kom dan dus met meer mensen tegelijk afhalen!!

 

Versturen bij wet verboden

Het per post of pakketdienst versturen van vuurwerk is in Nederland bij wet verboden! Dit geldt ook voor CAT.1 vuurwerk.

 

Afhaal- en Verkoopdagen

Heel even was er in de media sprake van berichten over het inkorten van het aantal dagen dat het vuurwerk mag worden afgehaald en los verkocht. Deze berichtgeving bleek iets te voorbarig. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer besloten om geen aanpassing in het aantal Afhaal- en Verkoopdagen door te voeren. De Afhaal- en Verkoopdagen zijn daarom nog steeds op 29, 30 en 31 december a.s. (behalve op zondag)!!

 

Geen verkoop en afhalen op zondag

Het is bij wet verboden om vuurwerk op zondag te verkopen en/of mee te geven. Dit jaar valt 30 december op een zondag en dat betekent dat wij een dag eerder mogen starten met de Losse Verkoop- en Afhaaldagen. In 2018 kun je jouw vuurwerk dan ook op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december of op maandag 31 december op de afgesproken dag en tijd af komen halen. Hetzelfde geldt voor de Losse Verkoop die dus ook al vanaf vrijdag 28 december start. Wij zijn zondag gewoon open om je bestelling aan te nemen.

 

Verbod op Babypijl en Romeinse Kaars

Uit onderzoek is gebleken dat veel vuurwerkongelukken met klein en onvoorspelbaar vuurwerk gebeuren. In 2014 heeft de Vuurwerkbranche daarom zelf het besluit genomen om geen Babypijlen meer in te kopen met als voornemen de verkoop van dit artikel in 2015 te beëindigen. In het voorjaar van 2015 heeft de Overheid aangekondigd dat niet alleen de Babypijl maar ook de Romeinse Kaars om dezelfde reden verboden zal gaan worden. Romeinse Kaarsen met een diameter kleiner dan 8mm zijn sinds dat jaar verboden en mogen daarom niet meer worden verkocht. Sinds 1 januari 2016 zijn alle Romeinse Kaarsen verboden dus ook de grotere.

 

Geen verbod op single shots - mortieren - Thundershot

Via verschillende kanalen zijn er berichten verspreid dat de single shot, ook wel mortier of Thundershot, vanaf dit jaar verboden is. Dit klopt niet. Wel wordt er gesproken over een mogelijk toekomstig verbod op de kleinere single shots maar voorlopig is hier nog geen officieel besluit over genomen. De kans is dus wel aanwezig dat er ooit eventueel een verbod op komt maar wanneer dat gaat gebeuren zullen we af moeten wachten.

 

Wat is iDEAL?

Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat u direct koppelt aan uw internetbankierprogramma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft u zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken. Maakt u gebruik van internetbankieren dan kunt u direct met iDEAL betalen. U rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van uw eigen bank. Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent.

 

Hoe werkt iDEAL?

Betalen met iDEAL doet u in een paar stappen:

 • U bestelt een product
 • Kies iDEAL als betaalmethode
 • Selecteer de bank waar u uw bankzaken al online regelt
 • U komt direct in het bekende internetbankierprogramma van uw bank
 • De relevante gegevens van uw aankoop zijn al ingevuld
 • Op de voor u bekende manier keurt u de betaling goed
 • U ontvangt een bevestiging van uw bank
 • U keert terug naar de webwinkel, bestelling en betaling geslaagd!
 • U zult snel merken dat het allemaal heel eenvoudig is!

Voordelen voor u als consument

iDEAL biedt u een aantal voordelen ten opzichte van andere betaalmethoden:

 • iDEAL is betalen via internetbankieren, dus vertrouwd en veilig.
 • Betalen met iDEAL kan meteen, u hoeft zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken.
 • U kunt iDEAL direct gebruiken als u internetbankiert bij elke Nederlandse bank.
 • iDEAL is gemakkelijk en snel in gebruik, alle betaalgegevens worden voor u ingevuld en u wordt direct op de hoogte gebracht van de geslaagde betaling.
 • U houdt constant controle en overzicht op uw betaling, de iDEAL betaling wordt meteen verwerkt en zichtbaar in uw rekeningoverzicht.
 • Uw naam en rekeningnummer worden pas aan de webwinkelier verstrekt nadat u de betaling heeft goedgekeurd. Anders dan bij creditcard-betalingen houdt u zo zelf controle over de verstrekking van deze persoonlijke gegevens.

Wat moet ik doen om met iDEAL te betalen?

Betalen met iDEAL is het betalen van uw internet aankopen met internetbankieren bij een van de deelnemende banken. Wanneer u bij een webwinkel het logo van iDEAL aantreft dan kunt u daar met iDEAL betalen.

Heeft u nog geen toegang tot internetbankieren bij een van de deelnemende banken? Neem dan contact op met de bank van uw keuze om dat snel te regelen. Dan kunt u binnenkort al uw online aankopen met iDEAL betalen!

Ik heb een betaling gedaan, hoe weet ik zeker dat ik heb betaald?

Wanneer u een bestelling met iDEAL betaalt, krijgt u nadat u akkoord heeft gegeven een bevestiging van uw bank. Ook vindt u direct na de betaling, deze betaling terug in uw rekeningoverzicht binnen de internetbankieromgeving. Wanneer u de betaling heeft afgerond, kunt u direct inloggen bij uw bank en in uw eigen rekeningoverzicht de betaling terugvinden.

Ik heb betaald, hoe weet ik zeker dat de webwinkelier deze betaling ontvangt?

De webwinkelier krijgt altijd bericht van de status van de betaling zodat hij kan inzien of de betaling succesvol is afgehandeld.

Kan ik een iDEAL-betaling terugdraaien?

U kunt een iDEAL-betaling niet terugdraaien. Tijdens het betaalproces wordt u nadrukkelijk verzocht een akkoord te geven voor een betaling. Wanneer u het akkoord op dit betaalverzoek geeft, kan deze handeling niet ongedaan worden gemaakt.